A magas koleszterinszint komoly problémát jelent a felnőttek körében. Ez a betegség nem jár látványos tünetekkel, csak settenkedve roncsolja szét a szervezetet. A magas koleszterinszint például növeli a szívbetegség kockázatát. Azonban a zöldárpa ígéretesnek mutatkozik a koleszterinszint kordában tartásában.
A szervezetnek szüksége van a koleszterinre az anyagcsere folyamatokhoz. A 75%-át a máj állítja elő, 25%-a ppedig az ételekből kerül be a szervezetbe. A koleszterin egyébként egy viaszos, zsíros anyag, mely a testben a sejtmembránok alkotója és számos hormon összetevője. A koleszterinnek két fajtája van, mely mindkettő szükséges a szervezet számára: az alacsony sűrűségű lipoprotein vagy LDL és a magas sűrűségű lipoprotein a HDL.
A HDL koleszterinszintet gyakran jó koleszterinnek, míg társát rossznak titulálják. A HDL koleszterin képes csökkenteni az LDL szinjét és a májban kerül kiválasztódásra. Viszont a két fajtának egyensúlyban kell lennie. Ha túl sok az LDL-koleszterin, akkor a jó koleszterin nem tud megszabadulni tőle, így az felhalmozódik a vérben és ráragad az érfalakra.
A zöldárpa az árpa friss hajtásainak kivonata, ami nagymennyiségű kalciumot, rezet, vasat, magnéziumot, káliumot, cinket, béta-karotint, folsavat, pantoténsavat, klorofillt, katalázt, szuperoxid-diszmutázt és vitaminokat tartalmaz. Ezeknek mennyisége függ az árpa korától és a termesztés helyétől. A zöldárpából készült kivonat pedig segít elnyomni a túlzott koleszterinszintet. Egy 2009-ben megjelent tanulmány vizsgálta az árpafogyasztás és a vér lipidszintjének változásának kapcsolatát a férfiak és a nők körében, akiknek magas volt a koleszterinszintje. Ennek eredményeként megállapították, hogy csökkenti az összkoleszterinszintet, főleg az LDL-t.
Az árpafű magas koncentrációban és az emberi szervezet számára szükséges arányban tartalmaz fehérjéket, ásványi anyagokat, vitaminokat és enzimeket. Az árpafű lúgosítja a szervezetet, leköti a felesleges gyomorsavat.
A zöld alga (Spirulina) és a kékeszöld alga (Chlorella) különlegessége és egyben legnagyobb előnyük, hogy tápértékük egyedülállóan magas.